Hoe wordt je een goede tekenaar?

Als je tekent, neem je de tijd om naar iets te kijken, je analyseert het gene dat je ziet en probeert het te reproduceren op papier. Je wordt je heel bewust van vorm, verhouding en kleur. Je leert licht en schaduw te begrijpen en hoe ze vormen maken en definiëren.

Voor degenen die beter willen tekenen, zijn hier een paar aanbevelingen:

Ga iets tekenen.

Zo makkelijk kan het zijn! Oefening leidt tot verbetering. Je zult niet beter worden tenzij je de poging onderneemt. Hoe meer je tekent, hoe zelfverzekerder je zult worden.

Kijk naar tekeningen.

Of het nu eenvoudige lijntekeningen zijn of minutieus gedetailleerde tekeningen, je kunt veel leren van het kijken naar het werk van anderen. Hoe hebben zij lijn en vorm gebruikt? Hoe hebben ze schaduw aangebracht?

Teken op basis van schetsen.

Dit klinkt misschien vreemd, maar wat kun je leren door een schets van Da Vinci of Michaelangelo te kopiëren? Heel veel. Leer van de meesters door ze te kopiëren. Ze zullen het niet erg vinden :).

Teken van foto’s.

Voor velen is het gemakkelijker om een afbeelding te reproduceren die al tweedimensionaal is dan om een echt object, persoon of omgeving te reproduceren. Als je van foto’s werkt, kijk dan naar randen, vormen en hoeken. Niet natekenen. Teken. Houd in gedachten dat veel foto’s vervormd zijn. Gebruik foto’s als referentie en streef naar nauwkeurige verhoudingen.

Maak kleine stapjes

Als je net begint, kies dan eenvoudige voorwerpen en werk toe naar complexe. Probeer niet te beginnen met bijvoorbeeld mensen en huisdieren te tekenen. Teken je meubels en je woonkamer bijvoorbeeld. Hou je van koffie? Teken je koffiekopje. Hier is een uitdaging: teken je hand. Handen en voeten zijn de meest complexe delen van je anatomie en zijn een gemakkelijk beschikbaar onderwerp. Als je deze onder de knie hebt, kun je zo’n beetje alles tekenen.

Neem een cursus.

Een cursus zal je dwingen stappen te maken. Een leraar zal je zwakke punten corrigeren. Kijken hoe anderen tekenen is enorm nuttig voor het opbouwen van je eigen observerende vaardigheden. Waar vind je een cursus?

Houd een schetsboek bij. Dat wil zeggen, houd het bij je, open het en werk eraan om het te vullen. Het zal dienen als een geheugensteuntje om je potlood of pen te pakken en te gaan tekenen.

Categories:

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *